Vine un moment când aparatele noastre electronice ajung la sfârșitul vieții și astfel devin sursă de poluare și de risipă dacă nu sunt reciclate în mod corect. Echipamentele electrice și electronice sunt esențiale pentru viața noastră de zi cu zi, dar ce facem cu ele atunci când ne dorim să le schimbăm cu unele noi, dacă s-au stricat sau dacă se impune o modernizare? Cea mai bună soluție este să le dăm spre reciclare, și nu să le aruncăm la tomberon alături de celelalte resturi menajere sau să le păstrăm ani buni în casă.
Cum să reciclezi deșeurile electrice în 2022?
- Te poți duce cu aparatele electrice și electronice la un container special pentru deșeuri electrice. Dacă vrei să scapi de electronice vechi, ai la dispoziție varianta simplă de a depune aparatele electrice și electronice într-un container, așezat într-un punct strategic de autoritățile locale.
- Cere ajutor de la comercianți. Există comercianți și puncte de vânzare care pun la dispoziția doritorilor cutii speciale pentru reciclare. Aici se pot depune diferite echipamente de mici dimensiuni precum laptopuri, imprimate, tablete, telefoane, mixere, etc. Poți verifica punctele de colectare în aplicatiile speciale.
- Campanii de colectare. Există și alte variante precum campaniile periodice pentru colectarea deșeurilor de la domiciliu sau campanii organizate în colaborare cu primăriile. În funcție de solicitări, reprezentanții sistemului de colectare merg și ridică gratuit deșeurile de la domiciliu.
- Sistem 1:1. Când cumperi un echipament nou, cere comerciantului să îți ridice gratuit aparatul vechi echivalent. Este valabil atât pentru comerțul online, cât și pentru achizițiile făcute în magazinele fizice.
De ce nu este bine să păstrăm electronicele și electrocasnicele

Trebuie să înțelegi de ce este bine să duci la reciclat echipamentele vechi si nu să le păstrezi într-un anumit loc în casă. Asta deoarece prin simpla lor scoatere din uz și prin depozitarea într-un garaj sau într-un pod nu înseamnă că reciclăm, ci doar colectăm selectiv aceste aparate. Reciclarea reprezintă un proces complex, o operațiune tehnică. Electronicele și electrocasnicele pe care nu le mai folosim conțin substanțe periculoase precum plastic, aluminiu, sticlă sau metale feroase și neferoase (în special televizoarele și echipamentele frigorifice). Totuși, au și părți mai utile care se pot refolosi cunoscute sub numele de fracții. Spre exemplu, se pot găsi grame de argint, de cupru sau de aur în plăcile de bază, în echipamentele IT, laptopuri, tablete sau telefoane.
Cu alte cuvinte, reciclarea lor este alcătuită din două componente. Manipularea și gestionarea, care se va face în mod corespunzător astfel încât substanțele conținute să fie neutralizate și să nu polueze mediul înconjurător. Apoi urmează ca fracțiile care pot fi recuperate să fie valorificate și utilizate la fabricarea altor produse. Până și cele mai mici baterii au un impact considerabil asupra mediului dacă nu sunt reciclate corespunzător. Nu este o idee bună să fie aruncate la gunoi dacă conțin litiu, plumb sau mercur.
Reușita colectării și reciclării deșeurilor electrice nu depinde doar de organizatii sau autorități, ci este necesar un efort colectiv și de o atenție sporită din partea celor care pun la vânzare echipamentele noi. Este necesară, de asemenea, și educarea populației în acest sens și de o colaborare din partea autorităților centrale, consumatorilor, autorităților locale, producătorilor și salubrităților, colaborare care va avea un proces pozitiv asupra eficientizării reciclărilor. Cu alte cuvinte, este nevoie de un demers comun din partea mai multor părți pentru a putea menține un mediu înconjurător sănătos și lipsit de riscuri.