Sărbătorile de iarnă înseamnă nu dar munți de mâncare, colinde, șampanie și petreceri. Înseamnă și apropierea iminentă a unui nou an fenomen care ne face inevitabil să ne gândim la stilul nostru de viață din ultimul an și la nevoia de schimbare. Cu toții știm care este rezoluția cea mai populară pentru Noul An, mai ales după zile în care nu ai făcut decât să mănânci și să stai închis în casă: să (re)începem să mergem la sală.
Mai multă mișcare și un stil de viață mai sănătos este promisiunea pe care ne-o facem aproape în fiecare sfârșit de decembrie. Cu toate astea, foarte puțini dintre noi, reușesc să se țină de promisiune câteva luni mai târziu. Dacă și tu ți-ai pus în gând ca în 2020 să mergi mai des la sală, îți oferim câteva sfaturi simple care să te ajute să îți atingi obiectivele fitness pe care ți le-ai stabilit pentru noul an.
Asigură-te că ești pregătit să mergi la sală
Înainte de a-ți cumpăra abonament la sală pe un an și zeci de sesiuni cu un antrenor personal, gândește-te dacă ești pregătit atât fizic, cât și mental să începi un program de antrenament. Ar fi bine să-i faci o vizită medicului de familie, care se va asigura că nu ai probleme medicale care s-ar putea agrava în urma unor antrenamente prea dificile. De asemenea, medicul îți poate da și câteva sfaturi referitoare la ce fel de exerciții ar trebui să faci și ce grupe de mușchi ar trebui să îi lucrezi mai puțin.
După ce ai trecut de acest pas, gândește-te dacă starea de spirit actuală și stilul de viață îți va permite să mergi de două sau trei ori pe săptămână la sală. Ești convins că peste 4 au 8 săptămâni vei mai vrea să mergi, sau această activitate se va transforma într-o obligație. Vei avea mai mult succes în a te ține de sală, dacă ești încrezător în abilitățile tale și dacă faci din această activitate una plăcută.
Pune-ți la punct un plan
Tot înainte de a începe un program fitness, pune-ți la punct un plan concert. Pentru asta trebuie să stabilești când vei merge la sală – dimineața înainte de a merge la birou, seara sau doar în weekenduri. În ce zile din săptămână vei avea suficient timp să mergi la sală? Identifică măcar trei astfel de zile astfel încât să-ți creezi o rutină încă de la început.
Apoi trebuie să stabilești ce fel de antrenamente vrei să practici. Optează pentru exerciții care să-ți și placă, astfel încât să mergi la sală cu plăcere. Nu este neapărat necesar să mergi la sală, poți să faci plimbări mai lungi, poți să mergi la înot, să faci ture cu bicicleta, să alergi prin parc sau să practici un sport de echipă. Important este să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele fit și să îți placă.
De asemenea, este important să-ți stabilești și cât timp vei dedica acestei activități. Începe cu 10 – 20 de minute și pune-ți în plan să mărești timpul în fiecare lună.
Cere ajutorul unui prieten
Cu siguranță în grupul tău de prieteni se mai află cel puțin o persoană care și-a pus în gând să facă mai multă mișcare în Noul An. Dacă faceți echipă și mergeți împreună la sală veți avea amândoi șanse mai mari să continuați această activitate.
Pentru ca această strategie să funcționeze, este important să identificați exercițiile, clasele de aerobic sau activitățile sportive care să vă fie la amândoi pe plac. Deși poate părea o adevărată provocare să găsiți sportul ideal, merită efortul, deoarece așa vă puteți susține reciproc și vă puteți motiva atunci când unul nu prea are chef de mișcare.
Nu te grăbi
Gândește-te la această rezoluție ca un angajament pe termen lung pentru a avea un stil de viață sănătos. Așadar, vei avea mai multe șanse să respecți acest angajament dacă nu te grăbești și începi această schimbare treptat. De exemplu, cu siguranță la sala de fitness vei vedea o mulțime de oameni care se antrenează la intensitate maximă, ridică greutăți uriașe și repetă același exercițiu complicat la nesfârșit.
Dacă tu nu ai mai prea făcut asta, șansele să poți ține pasul sunt minime. Dar asta este în regulă! Stabilește-ți un set de exerciții pe care îl poți duce la bun sfârșit și începe de acolo. Dacă te forțezi din prima zi te vei alege cu febră musculară și o aversiune pentru acea activitate.
Fii realist
Una dintre cele mai mari probleme cu rezoluțiile pentru Noul An este faptul că sunt extrem de impractice. Stabilirea unor obiective este o idee bună, dar asigură-te că aceste obiective sunt realistice și realizabile. Așadar, crezi că poți să-ți stabilești ca obiectiv să alergi la un maraton până la Paști.
Dacă nu prea ai condiție fizică și nu obișnuiești să alergi, sunt mari șanse să nu îți poți îndeplini acest obiectiv. Prima dată este important să începi să te antrenezi, să devină o obișnuință pentru tine, iar apoi poți să începi să-ți depășești limitele și să încerci să alergi cât mai mult, până ajungi fără probleme la distanța unui maraton.
Nu este ușor să-ți schimbi stilul de viață, dar asta nu înseamnă că nu merită să încerci. Fie că vrei să mănânci sănătos câteva zile pe săptămână, te decizi să mergi măcar o dată pe săptămână la sală sau faci o plimbare pe jos de jumătate de oră, de trei ori pe săptămână, toate aceste schimbări vor avea cu siguranță un efect benefic pentru starea ta de bine.