Industria fashion-ului a prins forme mult mai bine definite in secolul XX. Atunci au luat nastere numeroase stiluri vestimentare ce au ramas in istoria modei, dar care reprezinta si azi outfit-uri de referinta, mai ales pentru persoanele de varsta a doua. Cateva dintre stilurile ce au avut bazele puse in secolul al XX-lea sunt urmatoarele: clasic, romantic si sport.
Stilul clasic vestimentar este abordat de numeroase persoane chiar si in anul 2020, deoarece a ramas un stil de referinta pentru doamnele si domnii ce vor sa pastreze o urma a vremurilor trecute. Astfel, acest articol este pregatit sa iti arate care sunt principalele detalii pe care trebuie sa le stii in momentul in care vrei sa abordezi piese vestimentare cu care sa formezi un outfit cat mai bine integrat in stilul clasic. Pe langa acestea este foarte important sa stii si detalii despre cum sa alcatuiesti astfel de tinute cat mai corect.
1. CE ESTE STILUL CLASIC?
Stilul clasic si-a facut aparitia, usor-usor, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Bazele lui atunci au fost puse, insa conturarea cat mai exacta lipsea si nu avea limitele si barierele prea bine stabilite. Astfel, aproape de anii `30, el a fost mult mai bine definit, iar tinutele ce cuprindeau haine cat mai adecvate lui erau adesea intalnite.
Outfit-urile clasice se definesc prin urmatoarele concepte:
- Eleganta
- Rafinament
- Stil
- Simplitate
- Corectitudine stilistica
Astfel, simplitatea ce este oferita prin eleganta, dar si corectitudinea alegerii articolelor vestimentare, stau la baza unui stil coerent clasic, lipsit de vulgaritate sau expunere.
2. ARTICOLE VESTIMENTARE NECESARE PENTRU O TINUTA IN STIL CLASIC
Piesele vestimentare ale acestui stil sunt vaste si foarte bine stabilite. Ele pot fi abordate si in diferite combinatii, dar pentru un stil complet, care sa se incadreze in stilul clasic, trebuie sa tii cont de mai multe detalii, precum materialul si culorile hainelor.
Vestimentatia doamnelor in stil clasic, poate sa cuprinda urmatoarele articole:
- Fuste
- Fusta-pantalon
- Pantaloni clasici / jeans
- Jacheta
- Vesta
- Cardigan
Iar in ceea ce priveste accesoriile, nici ele nu raman mai prejos. Pentru aceasta categorie, doamnele pot opta pentru:
- Esarfe
- Palarii
- Accesorii masculine, precum cravata sau butoni
Pentru barbati, tinutele vestimentare in stil clasic se caracterizeaza prin urmatoarele articole vestimentare:
- Costum
- Pantaloni clasici
- Vesta
- Sacou
- Camasi uni
Iar accesoriile pot fi urmatoarele:
- Cravata
- Palarie
- Butoni
- Sosete inalte
Toate aceste articole vestimentare trebuie sa se incadreze in anumite norme, precum sunt cele cromatice. Astfel, tine cont atat de acest detaliu, cat si de materialul din care piesele pe care le alegi sunt confectionate.
3. SFATURI DE TINUT CONT PENTRU TINUTELE IN STIL CLASIC
In ceea ce priveste paleta cromatica, ea trebuie sa fie cat mai simpla, cu nuante delicate si uniforme. Poti achizitiona haine in culori si variatii, precum:
- Crem
- Gri
- Albastru
- Roz pal
- Alb
- Negru
Calitatea materialului este foarte importanta, deci si la acest capitol trebuie sa acorzi atentie sporita. Tesaturile sa fie fine si cat mai calitative. In cazul in care vrei cateva materiale pe care sa le ai in vedere atunci cand mergi la cumparaturi pentru a achizitiona articole vestimentare pentru tinute in stilul clasic, poti alege dintre urmatoarele:
- Matase
- In
- Tesaturi naturale, dar si artificiale cat mai calitative
- Lana
- Satin
Tine cont de faptul ca niciodata nu trebuie sa alegi articole vestimentare mulate sau cu vedere la o suprafata prea mare de piele, deoarece acestea nu sunt deloc adecvate stilului clasic. Asadar, hainele trebuie sa fie cat mai lejere si sa urmareasca linia corpului.
Pentru a nu da gres, te poti inspira din diverse poze si poti copia mai mult sau mai putin tinutele pe care le gasesti.
Stilul clasic va ramane intotdeauan in istoria modei pentru simplitatea, dar in acelasi timp, eleganta pe care o transmite. Astfel, daca vrei sa optezi pentru un outfit clasic, tine cont de detaliile prezentate in acest articol.
Chiar daca nu te caracterizeaza acest stil vestimentar, il poti aborda macar o data la un eveniment pentru a vedea cat de comod sau confortabil te simti.